image image

Cultuur

image

Valencia

Een stukje hemel dat uit de lucht viel. Zo werd Valencia in het verleden genoemd. Vroeger was het de hoofdstad van een koninkrijk en tegenwoordig is het een universiteitsstad, bisdom, de derde stand van Spanje en zonder enig twijfel een zeer aantrekkelijk doel. De kathedraal is de belangrijkste attractie naast een tiental andere bezienswaardigheden: kerken, paleizen, musea en een botanische tuin. Valencia is ook de derde grootste stad van Spanje en heeft uiteraard ook leuke winkelstraten

image

Guadelest

Dit was het laatste toevluchtsoord van de Arabieren in deze streek en het is tegenwoordig één van de mooiste bergdorpjes ten noorden van Benidorm. Guadalest maakt indruk niet alleen vanwege de droeve geschiedenis maar ook vanwege de indrukwekkende ligging.

Elche

Elche, gelegen in de provincie Alicante, is een stad rijk aan historie en cultuur, bekend om zijn prachtige palmbos, El Palmeral, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Naast het indrukwekkende palmbos biedt Elche ook een charmant historisch centrum met bezienswaardigheden zoals de Basilica de Santa Maria en de exotische Huerto del Cura tuin.

Alicante

Badplaats, havenstad, luchthaven en hoofdstad van de Costa Blanca hebben gezorgd voor een kwart miljoen inwoners. Opvallend is wel de mooie baai die zorgt voor beschutting en aangename temperaturen. Het is een leuke stad om te winkelen en te flaneren. Voor dit laatste moet je zeker in de beroemde Esplanade de Espana zijn, een boulevard aan de zee. Breng een bezoek aan de restanten van een kasteel (Castillo de Santa Barbara) boven op de heuvel. Je kan de top bereiken door een lift te gebruiken of met de wagen tot daar te rijden. Boven kan je genieten van mooie uitzichten, er is een zelfs een klein museum en je kan er wandelingen maken. In de benedenstad is het de niet spectaculaire kathedraal, het stadhuis (Ayuntamiento) en het Museum voor Moderne Kunst (Casa de la Asegurada) die je bezoek waard zijn. Meer info: www.alicanteturismo.com

Murcia

Murcia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Ze is landinwaarts gelegen en heeft als belangrijkste attractie zijn kathedraal. Dit barokke bouwwerk heeft mooie kapellen en een museum dat de moeite loont. Je kan de toren beklimmen (92 meter) voor een uitzicht over de stad. Vergeet ook niet de Iglesias de Jesus te bezoeken. Daar staan immers de acht ‘pasos’ die het hoogtepunt vormen van de processie op Goede Vrijdag. Pasos zijn beeldengroepen die het leven en lijden van Christus voorstellen. Murcia heeft ook nog een paar kleinere musea. Breng alleen een bezoek aan deze stad als je niet veraf bent en een halve dag wil opvullen.

image

Banyeres de Mariola

Banyeres de Mariola is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante in de regio Valencia

Het kasteel Baneres is zeker de moeite om te bezoeken, dit kan zonder reservering, overigens alleen op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 14.00 uur. Het kasteel is niet moeilijk te vinden wanneer je de borden (of je navigatiesysteem) naar Banyeres volgt. Het kasteel ligt op het hoogste punt van het dorpje

Bij het kasteel zie je een monument voor Sant Jordi die de draak verslaat. Volwassenen betalen 2,50 Euro om naar binnen te mogen. De kinderen mochten gratis naar binnen. Binnen is onder andere kleding te zien die bij de Moros y Christianos horen. 

Wat vooral de moeite waard is, is het geweldige uitzicht over de Sierra Mariola.

Verder kan je in de buurt ook genieten van 2 waterval wandelroutes waarvan de langste 11,4km lang is

image

Bocairent

Bocairent ligt op ongeveer 100 kilometer afstand van Valencia en Alicante in het natuurgebied Sierra Mariola. Al in 5.000 voor de jaartelling waren er nederzettingen in de grotten van Bocairent. Hoewel, er zijn zelfs menselijke resten van 400.000 jaar geleden gevonden

De middeleeuwse stadskern van Bocairent bestaat uit prachtige steegjes naar boven en beneden. Onderweg passeer je een heel oude fontein: Font de l’Escaleta. Wij sliepen in een hotel tegenover een bijzonder huis. Daarin zit een nistje uit 1412 met daarin de beste heilige man San Vicente Ferrer 

De huizen staan er al honderden jaren en buiten de stad, in de natuur, kun je door eeuwenoude grotten kruipen. Als je onderaan de berg staat zie je pas goed hoe bijzonder het is hoe de stad is opgebouwd. Je kunt je hier zeker vermaken, want je kunt naar kerken, kloosters, de eerder genoemde grotten, een ijsopslag en meer. Bovendien is er een heuse magische route.

Plaza de Toros

Laten we beginnen met de stierenarena. Deze is heel bijzonder, want die is geheel uit een rots opgebouwd. Uit liefdadigheid voor de bewoners van Bocairent lieten 77 aandeelhouders – gekozen door de gemeente en een fabrikantengilde – dit gevechtsstadion bouwen. In 1843 was de officiële opening.

Als je binnenkomt, loop je eerst in het kantoortje van de rondleider en achter dat huisje loop je zo door naar de stallen van de stieren, die van elkaar gescheiden worden door loopbruggen. Loop je daarna weer terug om naar de arena zelf te gaan, kom je eerst nog langs een kapelletje.

Daar kunnen de matadoren een schietgebedje tot Maria doen. Eenmaal op de middenstip lijkt het alsof hier de tijd niet verder heeft getikt. Helemaal als je kijkt naar het balkon waar de president van de stierengevechten zit als het spel gaande is, doet je denken aan de Romeinse tijd. Uniek en prachtig. De stierenarena is heel klein en biedt plek aan 3.760 toeschouwers.

image

Xativa

Xàtiva is een uitstekende bestemming voor een leuk dagje uit. Het historische dorpje ligt op zo’n 60 kilometer afstand van Valencia en is goed bereikbaar per auto of trein. Xàtiva staat bekend om haar charmante centrum, het kasteel en de smaakvolle restaurants.

Op historisch gebied is Xàtiva altijd erg belangrijk geweest. In 1707 werd het dorp verbrand en geplunderd door de koning van Castilië. Door de verbranding worden de inwoners van Xàtiva in de volksmond nog altijd socarrats (het verbrande onderste gedeelte van de paella) genoemd. Voor de herovering was Xàtiva een Arabische stad. De invloeden uit dit tijdperk zijn door de islamistische architectuur nog steeds af te lezen. In het centrum kom je veel historische gebouwen, paleizen en waterfonteinen tegen.

Het hoogtepunt van Xàtiva was voor ons het kasteel, dat verdeeld is in twee zones, het zogenaamde Castillo Menor en Castillo Mayor. Vanuit de strategische ligging van het kasteel kon vroeger de Romeinse weg goed in de gaten gehouden worden. Het strategisch geplaatste tweelingfort is gedurende vele jaren het toneel en toeschouwer geweest van een groot aantal veldslagen.

Bezoek het kasteel van Xàtiva en geniet tijdens je wandeling van de verschillende fonteintjes, kapelletjes en pleintjes waarvan de meesten een gotische of islamitische oorsprong hebben. In het hogere gedeelte is ook een eeuwenoude gevangenis te vinden. De klim naar de top van het kasteel (345 meter boven zeeniveau) gaat gepaard met adembenemende uitzichten over de omgeving. Je kunt letterlijk vele kilometers ver kijken en het is een genot om te zitten en te kijken naar de grote, bruisende stad Xàtiva die ver onder je leeft.